flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Законна Оборона: Правомірний захист у справі умисного вбивства

27 жовтня 2023, 13:19

    25 жовтня 2023 року Тернівський районний суд міста Кривого Рогу виправдав чоловіка, якого звинувачували у скоєнні умисного вбивства, умисного тяжкого тілесного ушкодження.

   Тернівський районний суд виправдав громадянина Д. у справі умисного вбивства та умисного тяжкого тілесного ушкодження, оскільки в діях обвинуваченого не було складу цих злочинів.

   Але суд визнав обвинуваченого винним у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого статтею 129 ч.1 Кримінального кодексу України (погроза вбивством), і призначив покарання у виді двох років обмеження волі.

   З урахуванням строку тримання під вартою один день за два дні обмеження волі, який обвинувачений вже провів за ґратами, суд ухвалив, звільнити обвинуваченого з під варти, скасувавши запобіжний захід – тримання під вартою та звільнив від відбування призначеного покарання.

   Цивільний позов потерпілих щодо стягнення 50 000 гривень майнової та 1 000 000 гривень моральної шкоди, суд залишив без розгляду.

   Судом було встановлено, що обвинувачений погрожував своїй дружині по телефону та через повідомлення у месенджері Вайбер, в яких містились погрози вбивством. Дружина сприймала це реально через попередні випадки насильства з боку свого чоловіка. Обвинувачений намагався здійснити насильство, але відмовився від наміру, коли дізнався, що її колишній чоловік знаходиться поруч. Він розбив вікна в квартирі, де перебувала його дружина, але нікому не зашкодив. Суд визнав його винним у погрозі вбивством, оскільки існували достовірні підстави для переживань дружини.

   У цей же час, коли обвинувачений залишив місце події, прибули знайомі сина потерпілої, які почувши дзвін розбитого скла, та побачивши обвинуваченого, почали його переслідувати. Обвинувачений стверджував, що на нього напали незнайомі особи, від яких він намагався захистити себе за допомогою ножа.

   Внаслідок бійки один з переслідувачів, який виявився неповнолітнім, був вбитий від удару ножа в груди, другому нанесенні тяжкі тілесні ушкодження. Сам обвинувачений отримав два вогнепальні поранення: одне на правому боці живота, а інше на правому плечі, що підтвердила судово-медична експертиза.

   Суд вважав, що напад на обвинуваченого був реальним, а самозахист обґрунтованим, оскільки обвинувачений був переслідуваний чотирма озброєними особами. Обвинувачений мав право на самозахист, як це передбачено статтею 36 Кримінального кодексу України. Звіт Довгинцівського відділення поліції також підтвердив наявність скарг від громадян на постріли, бійку і напад на обвинуваченого. Також на місці події були виявлені дві гільзи.

   Суд зробив висновок, що в даному випадку наявні всі докази, які підтверджують, що четверо осіб із застосуванням зброї та інших предметів, які напали на обвинуваченого, що був один, вночі, коли останній вже не вчиняв жодних протиправних дій. Обвинувачений мав законне право на самозахист від вказаного нападу, і його реакція була обґрунтованою, адекватною загрозі та обсягу посягання.

    Вирок суду на теперішній час не набрав законної сили.

                                                                    Прессекретар суду Любов КОВАЛЄВСЬКА