flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Пам'ятка для представників ЗМІ

23 червня 2021, 09:50

 Затверджено рішенням зборів суддів

Тернівського районного суду міста Кривого Рогу  

від «24» жовтня 2016 року № 7

ПАМЯТКА ДЛЯ  ПРЕДСТАВНИКІВ ЗМІ
 
Цю пам'ятку розроблено для зручності та ефективності вашої роботи в Тернівському районному суді міста Кривого Рогу.
Тернівський районний суд м. Кривого Рогу всіляко сприяв і надалі сприятиме журналістам у виконанні ними професійних обов'язків. У відповідь ми просимо представників ЗМІ, які відвідують приміщення суду, дотримуватися певних правил поведінки в суді, процесуальних вимог, передбачених законодавством та загальноприйнятих морально-етичних норм.
Упевнені, що разом ми зможемо достойно виконувати важливу суспільну функцію - повно та оперативно інформувати громадськість про хід розгляду соціально значущих справ у судовому порядку.
Як відомо, стаття 129 (ч. 7) Конституції України, стаття 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» передбачають, що судовий розгляд та вирішення справ мають здійснюватись гласно й відкрито, крім випадків, установлених процесуальним законом.
Нагадаємо, що дату, час і місце проведення судових засідань в Тернівському районному суді м. Кривого Рогу можна дізнатися на офіційному веб-сайті суду у рубриці «Справи призначені до розгляду».
Розгляд справ у суді проводиться відкрито. Суд ухвалою може оголосити судове засідання або його частину закритими з метою нерозголошення державної чи іншої таємниці, що охороняється законом, захисту особистого та сімейного життя людини, в інтересах малолітньої чи неповнолітньої особи, а також в інших випадках, установлених законом.
Під час розгляду справи в закритому судовому засіданні можуть бути присутні ЛИШЕ особи, які беруть участь у справі, а в разі. необхідності - експерти, спеціалісти, перекладачі та свідки.
Якщо під час закритого судового засідання буде встановлено, що інформація з обмеженим доступом є суспільно значимою або доступ до інформації обмежено з порушенням закону, суд постановляє ухвалу про її дослідження у відкритому судовому засіданні.
Судове рішення, ухвалене у відкритому судовому засіданні, проголошується прилюдно. Якщо судовий розгляд відбувався у закритому судовому засіданні, прилюдно проголошується лише резолютивна частина рішення.
Кожен має право ознайомитися в установленому законодавством порядку із судовими рішеннями у будь-якій розглянутій у відкритому судовому засіданні справі, які набрали законної сили. Це право може бути обмежено відповідно до закону в інтересах нерозголошення конфіденційної інформації про особу, державної чи іншої таємниці, що охороняється законом.
Усі рішення Тернівського районного суду м. Кривого Рогу розміщуються в Єдиному державному реєстрі судових рішень.
Особи, присутні в залі судового засідання, можуть використовувати портативні аудіотехнічні засоби (наприклад, здійснювати звуко, -відео запис на мобільний телефон).
Проведення в залі судового засідання фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню допускаються на підставі ухвали суду за наявності згоди на це осіб, які беруть участь у справі, крім тих, які є суб'єктами владних повноважень.
Для здійснення фото- і кінозйомки, відео-. звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню представникам ЗМІ потрібно звернутися із КЛОПОТАННЯМ до головуючого судді у справі (зразок клопотання розміщено на офіційному веб-сайті суду).
При цьому знімати в залі судового засідання ДО надання судом відповідного дозволу НЕ МОЖНА. Ввімкнути апаратуру дозволяється після оголошення судом ухвали про дозвіл фото- та відео зйомки. Клопотання про фото- та відео зйомку розглядається на початку судового засідання.
Для здійснення прямої радіо- чи телетрансляції судового засідання представникам ЗМІ потрібно звернутися до суду з клопотанням надати дозвіл на встановлення спеціального обладнання у приміщенні суду до початку розгляду справи.
Зазначені клопотання варто подавати заздалегідь. Це дасть змогу створити більш зручні умови для виконання журналістами їх професійних обов'язків, зокрема, вирішити питання про слухання справи у більшому приміщенні, облаштувати місця для журналістів, операторів та фотокореспондентів, подбати про технічну допомогу представникам ЗМІ тощо.
Варто зауважити, що проведення в залі судовою засідання фото- і кінозйомки, відео-, звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури, а також транслювання судового засідання по радіо і телебаченню допускаються на підставі ухвали суду за наявності згоди на це осіб, які беруть участь у справі, крім тих, які с суб'єктами владних повноважень.
Журналісти, присутні у залі судового засідання, мають дотримуватися визначених законодавством загальних правил поведінки в залі судового засідання:
вставати при вході до зали судового засідання суддів та при їх виході:
заслуховувати стоячи рішення суду;
дотриму ватися тиші:
виконувати розпорядження головуючого судді у справі;
додержуватися в судовому засіданні встановленого порядку;
утримуватися від будь-яких дій, що свідчать про явну зневагу до суду або встановлених в суді правил.
Відступ від цих правил допускається з дозволу головуючого в судовому засіданні.
Нагадаємо, що учасники судового процесу звертаються до судді «Ваша честь».
Документи, клопотання та інші матеріали передаються головуючому в судовому засіданні через судового розпорядника, а за його відсутності - секретаря судового засідання.
Шановні колеги! Пам'ятайте, що присутні у залі судового засідання журналісти не є учасниками судового процесу.
Представники ЗМІ, присутні на судовому засіданні (якщо вони не є стороною у справі) - просто спостерігачі, яким законодавство не надає права ставити питання суддям або сторонам у справі в ході судового засідання.
За неповагу до суду і судді винні особи притягаються до відповідальності (ст. 129 Конституції України).
Питання про притягнення особи до відповідальності за прояв неповаги до суду вирішується судом негайно після вчинення порушення, для чого у судовому засіданні із розгляду справи оголошується перерва.
Зміст ч. 3 ст. 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» /Розгляд справ у судах відбувається відкрито, крім випадків, установлених законом. У відкритому судовому засіданні мають право бути присутніми будь-які особи. У разі вчинення особою дій, що свідчать про неповагу до суду або учасників судового процесу, така особа за вмотивованим рішенням суду може бути видалена із зали судового засідання.
Учасники судового процесу, інші особи, присутні у залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, установлених законом. Трансляція судового засідання здійснюється з дозволу суду. Проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису. а також трансляція судового засідання повинні здійснюватися без створення перешкод у веденні засідання та здійсненні учасниками судового процес) їхніх процесуальних прав/, ч. З ст. 27 Кримінального процесуального кодексу України /Кожен, хто присутній в залі судового засідання, може вести стенограму, робити нотатки, використовувати портативні аудіозаписуючі пристрої. Проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, транслювання судового засідання по радіо і телебаченню, а також проведення звукозапису із застосуванням стаціонарної апаратури допускаються на підставі ухвали суду, що приймається з урахуванням думки сторін та можливості проведення таких дій без шкоди для судового розгляду/,
Особливості фото- і відеозйомки у приміщенні суду, де перебувають відвідувачі в очікуванні інших судових засідань:
ст. 307 Цивільного кодексу України «Захист інтересів фізичної особи при проведенні фого-. кіно-, теле- та відео зйомок» (Фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку лише за її згодою. Згода особи на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку припускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, на зборах, конференціях, мітингах та інших заходах публічного характеру. Фізична особа, яка погодилася на знімання її на фото-, кіно-, теле- чи відеоплівку, може вимагати припинення їх публічного показу в тій частині, яка стосується її особистого життя.)
 
 
Я, _______________________________________________________
 
Зобов'язуюсь дотримуватися правил поведінки в суді, зокрема, процедури проведення зйомки визначеній у Правилах зі взаємодії суду з громадськістю та ЗМІ
 
____________________             ___________________________
             Дата                                                        Підпис