flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

СУД УХВАЛИВ ВИРОК ЧОЛОВІКУ ОБВИНУВАЧЕНОМУ У ПОШИРЕННІ СИМВОЛІКИ КОМУНІСТИЧНОГО ТОТАЛІТАРНОГО РЕЖИМУ

18 жовтня 2024, 13:00

   Тернівський районний суд міста Кривого Рогу затвердив угоду про визнання винуватості укладену між прокурором Криворізької північної окружної прокуратури та підозрюваним про визнання обвинуваченим винуватості у вчиненні кримінального  правопорушення за ознаками поширення символіки комуністичного тоталітарного режиму.

   Суд ухвалив визнати обвинуваченого винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 436-1 КК України та призначити йому  узгоджене сторонами покарання  2 роки позбавлення волі без конфіскації майна.

   Відповідно до законодавства, суд звільнив обвинуваченого від відбування призначеного покарання з випробуванням на 1 рік, якщо він  протягом визначеного судом іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього  обов’язки.

   Суд встановив, що обвинувачений у соціальній мережі Інтернет «Одноклассники» створив обліковий запис з ідентифікатором користувача, яку у подальшому особисто використовував для приватного та публічного спілкування з іншими користувачами соціальної мережі. В подальшому на власній загальнодоступній сторінці соціальної мережі «Одноклассники», публічно поширював матеріали, що містять символіку комуністичного тоталітарного режиму, поширення та публічне використання яких є забороненим згідно п. 4 ч. 1 ст. 1, ч. 1 ст. 4 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» №317-VIII від 09.05.2015 року.

   В судовому засіданні обвинувачений  повністю визнав себе винуватим в скоєнні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.436-1 КК України та підтвердив добровільність укладення угоди, погодившись на застосування до нього узгодженого покарання у разі затвердження угоди та пояснивши, що розуміє надані йому законом права, наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, характер пред'явленого обвинувачення та вид покарання, який до нього буде застосований в результаті затвердження угоди про визнання винуватості та наполягає на затвердженні угоди.

   Суд у своєму рішенні зазначив, згідно положень ч.4 ст. 469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів.

 

Прессекретарка суду Любов КОВАЛЄВСЬКА