flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвалено вирок за поширення комуністичних символів

13 жовтня 2023, 14:30

   12 жовтня 2023 року Тернівський районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області затвердив угоду про визнання винуватості укладену між прокурором Криворізької центральної окружної прокуратури та підозрюваним у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого   ч.1 ст.436-1 КК України (Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів).

   Суд визнав обвинуваченого винуватим  у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 436-1 КК України та призначив йому  узгоджене сторонами покарання у виді 1 року позбавлення волі, без конфіскації майна.

   Згідно закону, суд звільнив обвинуваченого від відбування призначеного покарання з випробуванням на 2 роки, якщо він  протягом визначеного судом іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення  і виконає покладені на нього  обов’язки.

   Суд встановив, що обвинувачений створив акаунт у соціальній мережі "ВКонтакте" та використовував цей акаунт для публічного та приватного спілкування з іншими користувачами. Навіть попри заборону та обмеження доступу до цієї соцмережі, обвинувачений використовував VPN-сервіси, щоб поширювати символіку комуністичного режиму та пропагандувати комуністичну ідеологію.

   Він розмістив кілька публікацій на своїй сторінці, включаючи зображення червоної зірки, прапора СРСР і перехрещеного серпа та молота. Такі символи були асоційовані з комуністичним СРСР.

   Незважаючи на вимоги закону, обвинувачений не видалив ці публікації та продовжував їх поширювати до червня 2023 року, дозволяючи всім користувачам переглядати їх.

   Вирок на цей час не набрав законної сили.

Прессекретар суду Любов Ковалєвська