flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ПОГРАБУВАННЯ У КВАРТИРІ: ВИРОК СУДУ - 8 РОКІВ ПОЗБАВЛЕННЯ ВОЛІ

17 квітня 2024, 14:06

   9 квітня 2024 року  Тернівський районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області ухвалив вирок щодо раніше судимого криворіжця, за ознаками відкритого викрадення чужого майна (грабіж), вчиненого повторно, в умовах воєнного стану.

   Суд ухвалив вирок та визнав винним обвинуваченого у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого  ч.4 ст. 186 КК України та призначив  покарання у виді  7 років  позбавлення  волі.

   Відповідно до законодавства, до покарання, призначеного за даним вироком, суд частково приєднав невідбуту частину покарання за попереднім вироком Тернівського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 21.02.2022 року та остаточно за сукупністю вироків призначив обвинуваченому основне покарання у виді  позбавлення волі на строк 8 років.

   Суд встановив, що у жовтні 2022 року обвинувачений, перебуваючи з компанією у квартирі малознайомого йому чоловіка, вживав алкогольні напої та проводив дозвілля. Під час вживання алкогольних напоїв, до квартири прийшла мати власника квартири та почала виганяти компанію з квартири. Тим часом обвинувачений побачив на тумбочці мобільний телефон «Xiaomi Redmi», схопив зазначений мобільний телефон, та поклав в кишеню своїх штанів.  Побачивши вищевказані дії обвинуваченого, жінка схопила його за куртку та намагалась дістати телефон із кишені. Утримуючи при собі викрадений телефон, обвинувачений втік з квартири, та зник з місця вчинення злочину, розпорядившись викраденим майном на власний розсуд.

   Обвинувачений в судовому засіданні свою вину у вчиненні інкримінованого йому органом досудового розслідування кримінального правопорушення не визнав.

   Не зважаючи на це, суд зауважив, що  винуватість обвинуваченого  у вчиненні злочину, передбаченого ч.4 ст. 186 КК України, за ознаками відкритого викрадення чужого майна (грабіж), вчиненого повторно, в умовах воєнного стану,  доведена  повністю сукупністю зібраних у ході досудового розслідування та дослідженням під час судового розгляду доказів.

   При призначенні покарання суд врахував ступінь тяжкості вчиненого злочину, сукупність усіх обставин, що його характеризують (форма вини, мотив, спосіб, характер вчиненого діяння, ступінь здійснення злочинного наміру, тяжкість наслідків тощо),  особу   винного і   обставини,  що пом'якшують та обтяжують покарання.

   Суд наголосив, що відповідно до положення, викладеного у рішенні ЄСПЛ «Скополла проти Італії» від 17.09.2009 року, складовими елементами принципу верховенства права є очікування від суду застосування до кожного злочинця такого покарання, яке законодавець вважає пропорційним.

   Вирок не набрав законної сили.

 

Головний спеціаліст (прессекретар) суду Любов КОВАЛЄВСЬКА