flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд повернув у власність територіальної громади в особі Чулаківської сільської ради Скадовського району Херсонської області земельну ділянку площею 2,0001 га

24 січня 2024, 11:28

   12 січня 2024 року Тернівський районний суд міста Кривого Рогу ухвалив рішення, яким повернув у власність територіальної громади в особі Чулаківської сільської ради Скадовського району Херсонської області земельну ділянку площею 2,0001 га розташовану на території Чулаківської сільської ради Скадовського району Херсонської області.

   

   Суть справи: 27.09.2022 року до суду звернулась Херсонська обласна прокуратура з позовом в інтересах Держави в особі Головного управління Держгеокадстру у Херсонській області, Херсонської обласної державної адміністрації, Чулаківської сільської ради Скадовського району Херсонської області до відповідачів про скасування рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав на землю з одночасним припиненням права власності громадянина Л. на земельну ділянку площею 2,0001 га., для ведення особистого селянського господарства на території Геройської сільської ради Голопристанського району Херсонської області.

   Судом було встановлено, що громадянин Л. отримав право вланості на земельну ділянку на підставі не існуючого рішення суду без належних законних підстав. Крім того вказана земельна ділянка знаходиться у межах прибережної захисної смуги Ягорлицької затоки Чорного моря ( 40 метрів від урізу затоки), а також входить до складу водно-болотного угіддя міжнародного значення «Ягорлицька затока», де забороняється проведення господарської діяльності, та раціональне використання регулюється «Рамсарською конвенцією», що підтверджувалось листом ДП «Центр державного земельного кадастру» від 09.09.2022 р. з цифровими зображеннями ортофотоплану, листом  Державної  екологічної інспекції, довідкою Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області.

   Суд зазначив, що згідно чинного законодавства землі водного фонду  взагалі не можуть передаватися в приватну власність, а землі прибережних захисних смуг можуть лише передаватися в оренду за певних умов і погоджень, але в жодному правовому режимі не можуть передаватися у приватну власність.

   Незважаючи на неправомірність набуття права власності на державне майно, земельна ділянка в подальшому була реалізована на прилюдних торгах.

    В ході примусового виконання судового рішення Голопристанського районного суду про стягнення з громадянина Л.  грошових коштів, було накладено арешт на спірну земельну ділянку та була реалізована з електронних торгів, переможцем яких було визнано громадянку І. з вартістю купівлі землі за 34201,90 грн. В подальшому приватним нотаріусом Голопристанського районного нотаріального округу Херсонської області 11.12.2019 р. громадянці І. було видане свідоцтво про придбання майна з прилюдних торгів та прийнято рішення про державну реєстрацію прав на спірну земельну ділянку.

   Отже суд зробив висновок, що позов слід задовольнити, а порушене право Держави та територіальної громади на землю повинно бути відновлено. Державна реєстрація прав на землю для громадянина Л. та громадянки І. має бути анульована, оскільки ця земельна ділянка не може бути їх приватною власністю. Суд також вирішив зобов'язати відповідача повернути земельну ділянку у власність територіальної громади, представленої Чулаківською сільською радою Скадовського району Херсонської області.

 

Пресекретар суду Любов КОВАЛЄВСЬКА