flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спростування недостовірної інформації викладеної на інформаційному сайті «Кривой Рог LIFE»

20 жовтня 2017, 15:07

         Тернівський районний суд міста Кривого Рогу, в зв’язку з суспільним резонансом щодо обрання запобіжного заходу підозрюваному у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 296 ч. 4 КК України, який вчинив стрілянину у кафе «Ширван», вважає за необхідне повідомити наступне. 

         02 жовтня 2017 року слідчий суддя Тернівського районного суду міста Кривого Рогу частково задовольнив клопотання слідчого СВ Тернівського ВП КВП ГУНП в Дніпропетровській області про застосування запобіжного заходу підозрюваному, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст. 296 ч. 4 КК України. 

        Так, ухвалою слідчого судді до підозрюваного було застосовано запобіжний захід у виді цілодобового домашнього арешту на строк 60 днів. Також вказаною ухвалою на підозрюваного були покладені обов’язки прибувати до слідчого, прокурора або суду за першою вимогою та не залишати місце свого проживання без дозволу слідчого, прокурора або суду – цілодобово. Про що також було повідомлено на сайті Тернівського районного суду міста Кривого Рогу (http://tr.dp.court.gov.ua/sud0441/pres-centr/pres_releases/382335/). 

        Враховуючи те, що у судовому засіданні слідчий та прокурор не довели суду, що стосовно підозрюваного слід застосувати запобіжний захід саме у виді тримання під вартою, тобто, що жоден із більш м’яких запобіжних заходів не може запобігти ризикам, передбаченим ст. 177 КПК України, та з метою забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов’язків, слідчим суддею Тернівського районного суду міста Кривого Рогу, з урахуванням також положень ст. 178 КПК України, до підозрюваного було застосовано запобіжний захід у виді домашнього арешту, так як більш м’який запобіжний захід не зможе запобігти цим ризикамВраховуючи вказані обставини, слідчий суддя був переконаний, що такий запобіжний захід, як домашній арешт забезпечить дотримання підозрюваним процесуальних обов’язків під час досудового слідства та в суді. 

        Таким чином, інформація на місцевому інформаційному сайті «Кривой Рог LIFE» від 19.10.2017 року про те, що Тернівський районний суд міста Кривого Рогу відмовив в задоволенні клопотання слідчого або «…не хотів взяти під варту», як вказано у заголовку статті, є не повною, спрощеною та частково не відповідає дійсності. http://krlife.com.ua/news/v-krivom-roge-ternovskoi-sud-ne-khotel-zaklyuchat-pod-strazhu-strelyavshego-v-kafe 

        Наголошуємо, що відповідно до пункту 6 Етичного кодексу українського журналіста, повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є обов’язком журналіста. Ця повага до права громадськості зобов’язує журналіста ретельно перевіряти інформацію, яку він має намір поширити, аби уникнути введення аудиторії в оману.                                                                                                            

Прес-служба суду